Vrei adrenalina? Du-te la piata!
De: E. M.
Trecand prin centrul orasului unde se desfasoara Campania de vitaminizare de toamna 2008, mi-am adus aminte de o fotografie inga1benita din albumul de familie in care bunica mea se plimba cu cosul de nuiele pe brat, facand cumparaturi printre tarabele din piata de zi! In acelasi loc unde sunt expuse acum fructele campaniei. Istoria se repeta?Fiind o zi specifica de targ, adica martea, am purces la piata mare din strada Cuza Voda si am ramas profund dezamagita! Cu banii ce i-am stricat in cateva minute acolo as fi putut cumpara marfa mai multa si mai frumoasa de la magazinul de la colt sau de la oricare hipermarket! Nici macar piata nu mai e ce a fost odata! Intreb un vanzator de ardei Kapia de unde sunt ardeii? Se uita ca mata in calendar, nu stie! Cine i-a cultivat, continui sa-l descos, dar oachesul vanzator habar nu are, si de nu i-ar sari femeia in ajutor cine stie ce as mai putea afla! Vanzatoarea de alaturi–tot o imigranta dupa culoarea pielii, vinde rosii mai marunte cu 4 lei kilogramul. Pentru ca am indraznit sa aleg rosiile, mi-a smuls plasa din mana vociferand ca nu-i vara si daca am de gand sa la aleg sa merg dincolo! Adica la urmatoarea masa, de unde am ales in voie niste rosii mari, mai scumpe cu un leu, dar pentru ca oachesa nu se pricepea la unicul cantar “seruit”la trei-patru mese, am acceptat ca rosiile ce mi-am ales ar fi exact de 10 lei, precum sustinea colega. A nu se intelege ca as avea ceva impotriva pigmentului, dar printre putinii producatori, prea misuna tot felul de “vanzatori” care umfla preturile! Hreanul costa 8 lei kilogramul, m-am pricopsit cu un kilogram, desi nu am idee ce sa fac cu el, dar era mai usor de completat la un kilogram decat calculat la banut! Ce e si cu matematica asta! Varza de la un leu la trei lei kilogramul, morcovii la 1,50, patrunjelul la doi lei, gogosarii la cinci-sase lei, e plina piata. Conopida la trei-patru lei, ceapa la unu-doi lei, legatura de marar si cimbru uscat costa un leu. Cartofii de Gheorgheni direct de la producator costa 0,90 de lei kilogramul si se vand cu sacii, la intrarea dinspre strada Belsugului. “Is de la Gheorgheni cartofii, sunt buni prajiti si la fiert se fac mai repede”, explica vanzatoarea si o cred, desi nu are nici cel mai mic accent secuiesc si mai vorbeste si romaneste! Viata palpitanta, martea, la piata!
vineri, 30 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu